Kapcsolat

Hatékonyság

Gazdaságosság

A teljesítmény továbbra is döntő fontosságú. Ha hatékonyan használják.

A betakarításra rendelkezésre álló kevesebb idő miatt a teljesítmény növekedése továbbra is fontos szerepet játszik a kombájnok új generációjában.

A mezőgazdasági termelő számára a hangsúly egy optimális betakarítás révén a betakarítási veszteségek elkerülésére és a minőség biztosítására irányul. A bérvállalkozó számára ezen felül gépének teljesítménye is fontos, ahhoz, hogy ügyfeleit megtartsa.

A bérvállalkozók és a gazdaságok által használt gépeknek azonban mindenekelőtt meg kell keresniük a pénzüket. A gép teljesítménye mellett annak gazdaságossága különösen fontos. Betakarításkor az üzemanyag-fogyasztás arányának megfelelőnek kell lennie. Ha a teljesítmény 10% -kal nő, és az üzemanyag-fogyasztás 10% -kal csökken, a hatékonyság növekedése óriási. És ebben egyre fontosabb szerepet játszik az üzemanyag ára.

A CLAAS megoldása. Hatékonyság javítása.

 

Nagyobb teljesítmény.

+25 %
APS SYNFLOW WALKER *

+10 %
APS SYNFLOW HYBRID *

 

* az előző modellel összehasonlítva

Motorteljesítmény

LEXION 6900-5300
373 KW / 507 LE – 230 KW – 313 LE

LEXION 8900 – 7400
581 KW / 790 LE – 300 KW / 408 LE

Akár 10%-kal kevesebb üzemanyag-felhasználás

Az új LEXION kombájnokban szintén elérhető a CLAAS DYNAMIC POWER rendszer. Az intelligens motorvezérlés a különböző fordulatszámokhoz különböző motorteljesítmény görbéket rendel, és a motorfordulat tartományokat a szükséges teljesítményhez igazítja. Egy DYNAMIC POWER rendszerrel felszerelt gép bizonyíthatóan 10% -kal kevesebb üzemanyagot fogyaszt azonos körülmények között, mint egy olyan gép, amely nincs felszerelve ezzel a rendszerrel.

Áteresztőképesség

Majdnem 44 tonna óránként egy 6 szalmarázóládás géppel.

Egy új szalmarázóládás LEXION áteresztőképessége akár 25% -kal nagyobb az előző modellhez képest. És mindez a legjobb szalma minőséggel. A “profi” magazin által, Rügen szigetén készült teszt során a LEXION 6900 bebizonyította az új megoldásnak köszönhető erejét. Az innovatív APS SYNFLOW WALKER cséplőrendszerrel rendelkező gép minden várakozást felülmúlt:

 • 34,5 hektár őszi búza, teljes betakarított mennyiség: 349,8 t
 • Áteresztőképesség 43,7 t/h – annak ellenére, hogy az aratás kezdetekor 20%-os volt a nedvességtartalom
 • Üzemanyagfogyasztás 1,55 l/t, 15,7 l/ha
 • Veszteség aránya 0,8-1%

Szalmaminőség

Egy kombájn csak akkor tökéletes, ha kiváló minőségű szalmát hagy maga után.
A CLAAS megoldása. Egyenes anyagáram, kevesebb mechanikus igénybevétel.

A termény a legrövidebb úton jut át az új cséplőszerkezeten. Viszonylag lapos átmenetekkel, a sebesség és az áramlás irányának szükségtelen megváltoztatása nélkül halad át a kombájnon. A CLAAS mérnökei a szalmát következetesen a dobok alatt vezetik el.

 

Gyorsítódob

Az 1990-es évek elején a CLAAS rájött, hogy a hagyományos cséplőrendszer elérte a határait. A cséplési teljesítmény fizikailag csak akkor növelhető, ha a terményt egy másik dob előgyorsítja.

Cséplődob

Az új LEXION cséplődobjának átmérője 755 mm. A 26% -os növekedés egyenletesebb anyagáramlást biztosít, mert a dobok között laposabbá vált az anyagáramlás.

Leválasztódob

A leválasztódobok alkalmazása nem szokatlanok a szalmarázóládás kombájnokban. Számos teszt után azonban a CLAAS a maga útját járja. A cséplőszerkezet négy dobja mindig szinkronban fut. Ez jelentősen egyenletesebbé teszi az anyagáramlást és kíméli a szalmát.

CLAAS APS SYNFLOW WALKER cséplőszerkezet

Minél több a hosszú szalma aránya, annál jobb a minőség.

A szalmaminőség mérésének eredményei

LEXION 6800 magas hosszú szalma aránnyal11%

Nagyobb mennyiségű hasznosítható szalma
2. versenytárshoz képest

 

Mérési módszer

Azonos tesztfeltételek az összes gépnél, az Osnabrücki Szakfőiskolával együttműködve

 • 10 cm-es tarlómagasság
 • Az áteresztőképesség mindig ugyanaz
 • A nyomvonalakat mindig változtatták annak érdekében, hogy az összes gép számára egységes legyen az állomány és a terep ingadozása.
 • A pelyva a teljes munkaszélességben el lett oszlatva, ezért a súlymérés során nem vették figyelembe.

Összehasonlíthatóság

A hasznosítható szalmamennyiség meghatározása

Minden egyes gépnél a mérési szakaszon belül ugyanazt a rendhossz lett lemérve, egy körbálázóval báláztak. Az összes bála súlya gépenként és rendenként közvetlenül a szántóföldön került meghatározásra egy mobil mérleg segítségével.

 

Vizuális összehasonlítás

Vizuális értékelés céljából 45 g szalma a rendből egy fekete felületre lett helyezve. A frakciók aránya egy kaszkád rosta segítségével lettek szétválasztva.

LEXION 6800

53%-os hosszú szalma arány (25mm-nél hosszabb szalmarostok)

1. versenytárs

A rövid szalma aránya növekedett, a hosszú szalma aránya 47%

2. versenytárs

Magas rövid szalma és pelyva arány, mindössze 44%-os hosszú szalma arány mellett

Pontosság

Szalmakezelés

A szecskázott szalma pontos eloszlatása kulcsfontosságú eleme a szántóföldi gazdálkodásnak.

Az optimális szalmakezelés fontosságára számos tanulmány mutat rá. Ez mindenekelőtt a szecskázott szalma kombájn általi eloszlatását érinti. A szalmát a lehető legrövidebbre kell felaprítania, és a pelyvával együtt egyenletesen el kell osztania a vágóasztal teljes munkaszélességén. A szecskázott szalma eloszlatásában előforduló hibákat a későbbi talajművelés során csak nehézségek árán lehet orvosolni.

További nehézség, hogy a szalma nedvességtartalma egy betakarítási nap folyamán folyamatosan változik. Ennek felismerése és a szecskázó ennek megfelelő beállítása a gépkezelő számára komoly feladat.

A CLAAS megoldása

A LEXION új CEMOS AUTO CHOPPING rendszere folyamatosan érzékeli a szalma állapotának a változását, és automatikusan szabályozza a szalmaszecskázóban található ellenkés és dörzsbetét helyzetét. Az eredmény: a kombájn szalma tulajdonságaitól függetlenül megfelelően teríti el azt.

Automatikus terítésiirány-szabályzás

A szecskázott szalma és a pelyva a teljes munkaszélességben eloszlatásra kerül. Két érzékelő segítségével a szecskázott anyag kidobásának iránya automatikusan a terepviszonyokhoz igazodik, és dőlés vagy oldalszél esetén is egyenletesen oszlik el.

CEMOS AUTO CHOPPING

A ferdefelhordóban lévő érzékelő méri a szalma nedvességét. A ferdefelhordóban mérhető terményréteg vastagsága szintén bemeneti jelként szolgál az automatikának. Ezek alapján a szecskázó beállításai folyamatosan igazodnak a szalma állapotához. Így. ha egy területen magas a szalma nedvességtartalma az aprítás agresszívebb.

Automatikus dokumentáció

Tudatos hálózatépítés más digitális rendszerekkel

A digitalizáció új korában a kombájn is sok adatot állít elő a betakarítás során.

Ez az adathalmaz a további feldolgozás során válik értékessé. Nemcsak digitális dokumentálásra és az összes elvégzett munka elemzésére használható, hanem a jövőbeni intézkedések optimalizálására is. Ez további lehetőségeket teremt teljes folyamatláncok termelékenységének javítására.

A CLAAS kombájnoknál a külső rendszerekkel történő digitális hálózatépítés a TELEMATICS segítségével történik. Az adatfelhasználásnak három szintje létezik.

A TELEMATICS alapja más alkalmazásoknak is, mint pl. a FLEET VIEW flottamenedzselésnek. A kombájn kapcsolatba kerül a betakarítás logisztikájában dolgozó szállítóeszközökkel. Ez csökkenti a kombájnok állásidejét, és tehermentesíti a szállítójárművek gépkezelőit.

 

1. szint

Névtelen adatok a gép állapotáról

Névtelen gépadatok

 • A különböző teljesítményprofilok alapján új ismereteket szereznek a következő generációs gépek tervezéséhez

2. szint

Szervizeléssel kapcsolatos adatok a műhely számára

Szervizeléssel kapcsolatos gépadatok

 • A Remote Service szolgáltatás észleli a meghibásodásokat és információkat küld a szervizpartnernek
 • A szervizpartner kérésre proaktív szolgáltatást kínál ügyfeleiknek
 • Az állásidők, a javítási és karbantartási költségek csökkenése

3. szint

Az összes adat a gazdaság számára

Személyre szabott adatok

 • A kombájn összes munkaadatához, nyomvonalához és hozamadatához csak a gazda vagy a bérvállalkozó férhet hozzá
 • A dokumentáció, az elemzés és a tervezés alapja egy olyan gazdálkodási programban, mint pl. a 365FarmNet
 • Hozam adatok, melyek alapot adnak táblaspecikfikus vetéshez és tápanyagpótláshoz

Szemminőség

Három kombájn. Egy tábla. Egy összehasonlítás.

Hogyan dolgozik az új LEXION olyan érzékeny növénykultúrákban, mint például vetőmagnak szánt szójában? Nézze meg, hogyan teljesítenek az új LEXION-ok egy összehasonlításban.

Vállt vállnak vetve

A szem minőségének tesztelésére a CLAAS egy független laboratóriumot bízott meg. A fej-fej melletti összehasonlítás egy CLAAS LEXION 8600, egy John Deere S780 és egy Case IH 8250 kombájn között történt.

A kombájnokat ugyanazon a napon használták ugyanolyan időjárási és betakarítási körülmények között ugyanazon a területen. Fajták szerint minden kombájnból több mintát vettek, ezeket becsomagolták és elküldték az Illinois-i Növénytermesztő Egyesületnek, amely a tört szemeket, sérüléseket és csírázási képességet elemezte.

 

Szemminőség eredményei

Tört szem

A LEXION előnye, hogy a kombájn összes alkotóeleme egymástól függetlenül állítható be annak érdekében, hogy a tört szem aránya csökkenjen a szemveszteség növelése nélkül.

Sérült magok

Maghéj-károsodott bab százalékos aránya - Az áztatási teszt bizonyos számú magból kiszámította a maghéj-sérült magok százalékos arányát. Valamennyi kombájnnál átlagosan 4% és 5,3% között volt a sérült magok aránya, mindez az elfogadható tartományon belül volt.

Csírázási képesség

A sérült magok alacsony százaléka magasabb csírázási képességhez vezet, amely különösen fontos a vetőmagtermelésnél. A LEXION, a John Deere és a Case IH mind 98% -os vagy annál jobb csírázási arányú mintákat produkált, bár mindhárom gép közül a legjobb csírázási képességgel bíró mintákat a CLAAS-tól származtak.

 

Növelje termelékenységét a minőség romlása nélkül

Míg a törtszemek és sérülések közötti különbségek összehasonlíthatók voltak a három különböző gép között, a LEXION 8600 valóban kevesebb sérült magot és magasabb csírázási képességet produkált, mint a versenytárs gépek - derült ki az Illinois-i Növénytermesztő Egyesület által végzett mintatesztekből. A LEXION-ból kiváló minőségű minták kerültek ki, miközben a szemveszteséget egy százalék alatt tartotta, ami azt bizonyítja, hogy az első osztályú gabona minőségének eléréséhez nem kell teljesítményt áldoznia.

Kényelem

Gépkezelő tehermentesítése

A gépkezelő teljesítményének támogatását eddig alábecsülték.

A gépkezelő a kulcsa minden betakarítógép teljesítményének. Tapasztalata, készsége és képessége határozza meg a munka sikerét. A technológia megnövekedett teljesítménypotenciálja a gépkezelővel szemben is magasabb követelményeket állít. Egy korszerű kombájnnál akár 50 beállítási paramétert kell elsajátítani az optimális betakarítás elérése érdekében. Ezzel párhuzamosan ideális esetben legfeljebb 12 paramétert kell egyszerre ellenőrizni és értékelni. Ez egy olyan feladat, amelyet a legtöbben nem tudnak elsajátítani egy hosszú munkanap alatt. Intelligens gépkezelő-támogató rendszerekre van szükség, hogy egy korszerű kombájnt legjobban lehessen használni és kihasználni.

A CLAAS megoldása. Intelligens rendszerek.

A CLAAS kombájnok sokféle kezelő támogató rendszert kínálnak a gépkezelőnek. A rendszerek a felhasználás céljától, az igényektől és a kihasználtságtól függően választhatók és kombinálhatók. A kormányzásnál választhat műholdas vagy optikai automatikus kormányzási rendszer között. Az új FIELD SCANNER az új LEXION optikai „szeme”. Egyszerű megoldást kínál a gépkezelőnek, hogy a kombájn pontosan a levágott állomány mellett haladjon.

 

CRUISE PILOT

 • 10% -kal növeli az áteresztőképességet
 • Méri a ferdefelhordóban található terményréteg-vastagságot, a motor kihasználtságát és a veszteségeket
 • Mindig az adott körülményhez illeszkedő maximális sebességhez illeszti a kombájnt

CEMOS AUTOMATIC

 • Segít a gépkezelőnek a megfelelő beállítási paraméterek megválasztásában
 • 10% -kal növeli az áteresztőképességet
 • Nagy pontosságú érzékelők folyamatosan meghatározzák az aktuális állapotot
 • A mesterséges intelligencia optimális beállításokat végez
 • A cséplőszerkezetet, a leválasztást, a tisztítást és a szalmaszecskázót folyamatosan az optimumon működteti

CEMOS DIALOG

 • Segít megtalálni az összes részegység helyes beállítását
 • A párbeszédalapú menük segítenek a megfelelő dolgok megfelelő helyen történő beállításában
 • Az egész szezon alatt támogat az összes probléma során
 • Az összes részegység irányított optimalizálása révén támogatja a gépkezelőt a jövőbeni feladatok során

Terményfajta kiválasztás a fülkéből

Szélsőséges időjárási viszonyok egyre többször fordulnak elő

Mennyire függ a mezőgazdaság az időjárástól és az éghajlattól, azt az elmúlt három év szeszélyes németországi időjárása különösen világosan megmutatja. Először is az esős 2017-es év: Sok régióban a növények már érettek voltak a betakarításra, de a kombájnoknak az eső miatt sokáig kellett a telephelyen várakozniuk. Az aratás késedelmes kezdete után a kiszámíthatatlan időjárás miatt többször meg kellett azt szakítani. A hozamveszteség, a minőségveszteség és a szárítási költségek minimalizálása érdekében ilyen körülmények között a kombájn teljesítménye volt a legfontosabb tényező. Ugyanakkor a megdőlt gabona is külön kihívást állított az aratás során. A táblákon történő haladást is az ismétlődő csapadék lényegesen megnehezítette.

2018 nyara teljesen más volt: az egyik leghosszabb hőséggel és az egyik legnagyobb szárazsággal került be a történelembe. Aztán 2019-ben a stabil anticiklonok ismét hosszabb ideig tartó, rendkívül magas hőmérsékletet és aszályt eredményeztek.

Hogy milyen lesz a betakarítási idő a következő években, természetesen lehetetlen megjósolni. Feltehetően azonban továbbra is számítani lehet hőhullámokra és hosszú esőzésekre. A jövő kombájnja számára ez azt jelenti, hogy képesnek kell lennie teljes teljesítmény-potenciáljának elérésére még nehéz időjárási körülmények között is, legyen az esős vagy akár száraz.

 

A CLAAS megoldása. Jól felkészült az aszályra is.

Az új LEXION jól felszerelt a rendkívül száraz betakarítási körülményekhez is. Az APS SYNFLOW cséplőszerkezet nagy cséplő- és ezáltal nagy dörzsfelületének köszönhetően még a nehezen csépelhető kalászokból, toklászokból is problémamentesen kicsépeli a szemeket. A gyorsítódob alatti toklászoló lemezek, a cséplőkosár nagy felülete és a gyors terményáramlás biztosítja az intenzív, ugyanakkor kíméletes cséplést. Egy behajtható cséplést segítő dörzsbetét léc és egy harmadik, kiegészítő cséplőkosár toklász lemez segítségével a LEXION gépkezelője a kombájnt rugalmasan a különösen nehezen csépelhető terményekhez is be tudja állítani.

A CLAAS megoldása. Jól felkészült esős időszakokra is.

Annak érdekében, hogy esős években időben be tudja fejezni a betakarítást, az új LEXION hibrid és szalmarázóládás modelljei 10 és 25% -kal nagyobb teljesítménnyel állnak rendelkezésére. A hibrid kombájnok nagy rotorjai vagy a szalmarázóládás gépek gyorsítódobbal és leválasztódobbal kombinált cséplőszerkezete magas leválasztási teljesítményt és alacsony veszteségeket biztosítanak akár nedves szalma esetén is. A talaj tömörödésének minimalizálása érdekében a kombájnokat összkerék-meghajtással, elöl, hátul széles, nagy méretű gumiabroncsokkal vagy TERRA TRAC járószerkezettel lehet felszerelni.

Ahhoz, hogy a cséplő-, és leválasztófelületet nedves körülményekhez rugalmasan változtatni lehessen a gépkezelő a gyorsítódob és a cséplődob toklászoló lemezét manuálisan kívülről felcsukhatja. Hidraulikus vezérlés esetén a cséplőkosár toklászoló lemeze és a cséplést segítő dörzsbetét léc a fülkéből állítható, és a CEMOS AUTO THRESHING-be van integrálva

Megbízhatóság

Tesztelés és fejlesztés

A megbízhatóság biztosítja a kombájn termelékenységét

A megbízhatóság különösen fontos szerepet játszik a mai betakarító gépeknél. A megbízhatóság általában azt jelenti, hogy a hibák előfordulásának valószínűsége alacsony. Még az apró hibák is hatalmas hatással lehetnek, főleg ha meg kell állni. Akkor nemcsak a gép áll meg, hanem a teljes logisztikai lánc és a feldolgozás is.

A pénzügyi hatás nem csak a gépekkel kapcsolatos költségekre korlátozódik. A betakarításból származó bevételek több ezer eurós fenyegetettsége sokkal jelentősebb. Az ilyen jellegű kitettség fokozódik, mivel a betakarítási technológia kapacitása egyre nagyobb lesz. Egy olyan esetben, amikor két kombájn helyett egy dupla akkora cséplőkapacitással rendelkező gép kerül a gazdaságba, a gép meghibásodása megduplázza az állásidőből felmerülő költségeket.

A gép megbízhatóságának fontosságát tovább fokozza az a tény, hogy az időjárási körülmények a betakarítási időablakokat inkább rövidítik, mint meghosszabbítanák. A jövőben ezért minden eddiginél fontosabb szempont lesz, hogy a kombájn megbízhatóan dolgozzon a betakarítás első napjától az utolsóig.

A CLAAS megoldása. Működési biztonság a kezdetektől fogva.


Üzembiztonság és megbízhatóság

Műszaki megoldások

Új hajtásrendszer közvetlen erőátvitellel, hidraulikusan működtetett száraz kuplungokkal, megerősített variátorokkal, központi zsírzóval, egységesített szíjfeszítőkkel és egyenletesebb hűtéssel.

Tesztelés

Egyedi tesztelések számos előszériás modellel. Az új, tesztelésekkel és üzemi próbakkal foglakozó központ által lehetőség van a gépek és részegységek intenzív tesztelésére már a fejlesztés során.

Távdiagnózis

A Remote Service szolgáltatás észleli a meghibásodásokat és információkat küld a szervizpartnernek

Szerviz

A CLAAS szervizhálózatát maximális értékekre minősítik az ügyfelek.

Alapos tesztelés még a fejlesztés szakaszában

2019-ben a CLAAS új teszt- és kísérleti központot avatott Harsewinkelben. Bár az új gépek még fejlesztés alatt állnak, korszerű berendezések segítenek a mérnököknek a gyenge pontok korai felismerésében.


Maximális megbízhatóság a kezdetektől fogva.

Az új LEXION még fiatal, mégis számos szántóföldi tapasztalattal rendelkezik. Még soha nem teszteltek ilyen intenzíven és részletesen új CLAAS kombájnt. Az új LEXION a kezdetektől fogva az üzembiztonságot, a rendelkezésre állást és a gazdaságosságot jelenti. Működési megbízhatósága több oszlopra épül:

 • Kipróbált biztonság: 160 előszériás modellt teszteltek világszerte, minden meghatározó körülmény között
 • Optimalizált hajtásrendszer: közvetlen erőátvitel, hidraulikusan működtetett száraz kuplungok, egységesített szíjfeszítők
 • Automatikus távdiagnosztika és karbantartási terv: a Remote Service szolgáltatás észleli a meghibásodásokat és információkat küld a szervizpartnernek.
 • A legjobb szerviz: a CLAAS szervizhálózatát maximális értékekre minősítik az ügyfelek.

Értékállóság

A kombájn értékének megtartása fontos hozzájárulást jelent a csépelhető növények termesztésének jövedelmezőségéhez.

Különösen alacsony és közepes éves kihasználtság mellett (ha / év) az értékcsökkenés jelentős hatással van a kombájn állandó költségeire - ezt a hatást erősítik a jelenlegi alacsony kamatlábak.

A gép magas maradványértéke előnyös az üzemeltetési költségek alacsony szinten tartása érdekében. A fix költségek aránya az összes hektáronkénti üzemeltetési költséghez viszonyítva akár a teljes költségek egyharmadát teszi ki, a gép használatának mértékétől és hatékonyságától függően.